Na željo mojega fanta sem lansko leto ustvarila recept za Poletno Marelično Torto. Letos ga enostavno moram še enkrat deliti z vami:) Takšne osvežilne in okusne recepte ustvarjamo na mojih delavnicah.

POLETNA MARELIČNA TORTA
Legenda:
1 ameriška skodelica=2,39 dcl
JŽ= jušna žlica
ČŽ=čajna žlička
*kokosovo olje (utekočinjeno)-Utekočinite ga tako, da maščobo položite v tupperwear posodico in to posodico položite v vrelo vodo, da se utekočini.
Sestavine:
Testo:
1 skodelica orehov
¾ skodelice izkoščičenih nasekljanih datljev
4 JŽ surovega kakava v prahu
2 JŽ agavinega sirupa
Ščepec himalajske soli
 
Kremna vanilijeva plast:
1 + 1/3 skodelice indijskih oreščkov
¾ skodelice mandljevega mleka ( moje mleko je bilo oslajeno z datlji)
1 JŽ svežega limoninega soka
4 JŽ agavinega sirupa
Ščepec bourbonske vanilije v prahu
½ skodelice + 4 JŽ kokosovega olja ( utekočinjeno)*
 
Marelična plast:
2 skodelici svežih izkoščičenih marelic
Sok 1 stisnjene limone
½ skodelice + 1 JŽ agavinega sirupa
1 čž cimeta
1 čž kardamoma
Ščepec bourbonske vanilije v prahu
1 skodelica vode z Agar-agar*
Priprava:
Sestavine za testo zmešate v sekljalniku z rezilom »S« tako, da dobite gosto lepljivo testo. Testo razgrnete na pladenj tortnega okvirja (jaz sem uporabila tortni okvir s premerom 17 cm) in s potiskanjem s prsti naredite spodnjo- čokoladno – ravno plast tortice. Tortni okvir postavite v hladilnik.
Vse sestavine za kremno vanilijevo plast razen kokosovega olja zmešate v Blendtec blenderju, da dobite gladko tekočo maso. Čisto na koncu vlijete še utekočinjeno kokosovo olje in še enkrat zblendate. Polovico kremne vanilijeve mase vlijete na testo, ki ste ga predhodno pripravili. Tortni okvir položite v zmrzovalnik za vsaj 30 minut, da se kremna vanilijeva plast strdi.
Vse sestavine za marelično plast, razen agar agar-ja zmešate v sekljalniku z rezilom »S« do drobne konsistence. Na koncu lahko dodate še dve ali tri izkoščičene marelice in s tipko pulse samo rahlo nasekljate, toliko da pustite nekaj večjih koščkov sadja.
Nato pripravite agar agar želirno sredstvo*. V 1 skodelici vode (2,39 dcl) zmešate 1  dobro zvrhano in polno čž želirnega sredstva agar-agar in pustite da 5 minut vre. Pripravljeni agar agar vlijete v marelično maso in dobro premešate. Iz zmrzovalnika vzamete tortni okvir in previdno vlijete marelično maso. Nato okvir ponovno položite v zmrzovalnik za približno 45 minut, da se marelična plast strdi. Ko je strjena dodajte na vrh še preostalo polovico kremne vanilijeve plasti in nato torto položite v hladilnik čez noč ( če ste neučakani pa lahko tudi v skrinjo za cca 3 ure in torto boste že lahko postregli).
Na vrhnjo plast torte posujete surovi kakav v prahu, previdno odstranite tortni okvir in torto dekorirajte z majhnimi koščki marelic.